22. 4. 2025.
Kultura
Norveška hrana - Ukusi koje morate probati
Norveška kuhinja: Ukusi tradicije i prirode
Norveška je zemlja spektakularne prirode, ali i bogate kulinarske tradicije koja odražava istoriju, kulturu i resurse ove fascinantne skandinavske zemlje. Od tradicionalnih prazničnih specijaliteta do svakodnevnih obroka, norveška kuhinja nudi mnoštvo jedinstvenih ukusa koje vredi istražiti. Predstavljamo vam vodič kroz najvažnija jela koja morate probati!
Pinnekjøtt – Jagnjeća rebarca na tradicionalni način
Kada Norvežani razmišljaju o proslavi Božića, pinnekjøtt je često prvo jelo koje im padne na pamet. Ovo tradicionalno jelo priprema se od sušenih i dimljenih jagnjećih rebara koja se kuvaju na pari iznad štapića od breze ("pinne" znači štapić).
Rebarca se prvo natope u vodi da se smanji koncentracija soli, a zatim se kuvaju nekoliko sati dok meso ne postane meko i ne počne da se odvaja od kosti. Servira se uz kuvani krompir i pire od rutabaga (vrsta repe), stvarajući harmoniju ukusa koja savršeno oslikava norvešku božićnu tradiciju.
Ribbe – Norveška pečena svinjetina
Još jedan božićni favorit je ribbe - svinjetina sa hrskavom kožom koja se peče polako, na niskoj temperaturi, što omogućava mesu da postane sočno i mekano, dok koža postaje savršeno hrskava.
Tajna uspešnog ribbe-a je u rezanju dijamantskog uzorka na koži i premazivanju solju. Služi se uz kuvani krompir, crveni kupus sa jabukama i sos od mesa. U Norveškoj često postoji podela na "tim pinnekjøtt" i "tim ribbe" – svaka porodica ima svoju omiljenu tradiciju.
Fårikål – Norveški klasik sa ovčetinom
Fårikål ("ovca u kupusu") je nacionalno jelo Norveške. Komadi ovčetine kuvaju se sa kupusom, biberom i lovorovim listom, dok se ne postigne bogat i topao obrok.
Služi se uz kuvani krompir, a poslednji četvrtak u septembru je posvećen ovom jelu kao "Dan fårikåla". Idealno je za jesenje i zimske dane.
Pølser – Norveške kobasice
Norveške kobasice su omiljeni fast food, sa prosekom od preko 100 pojedenih godišnje po osobi. Služe se u mekom pecivu (lompe) sa senfom, kečapom i prženim lukom, a popularna je i verzija "pølse i vaffel" – kobasica u vaflu!
Na benzinskim pumpama, skijalištima i ulicama, pølser su neizostavne.
Lapskaus – Norveški gulaš
Lapskaus je gusti gulaš od mesa, krompira, šargarepe, luka i sezonskog povrća. Postoje svetla verzija (sa svežim mesom) i tamna (od ostataka pečenja).
Često se sprema unapred jer ukus postaje bolji nakon nekoliko dana. Uz flatbrød predstavlja savršen porodični obrok.
Kanelboller – Cimet rolnice
Cimet rolnice su nezaobilazan deo norveške "fika" tradicije. Manje slatke od švedskih verzija, naglasak je na aromi cimeta.
Prave se od testa sa kvascem, premazuju puterom, šećerom i cimetom, i peku do zlatne boje. Idealne su uz kafu, kod kuće ili na poslu.
Riskrem – Tradicionalni božićni dezert
Riskrem se pravi od sutlijaša, šlaga i šećera, a služi se hladan uz sos od crvenog voća. U njemu se skriva badem, a ko ga pronađe dobija nagradu i simboličnu sreću za narednu godinu!
Ova slatka tradicija donosi radost u prazničnim okupljanjima.
Zaključak
Norveška kuhinja možda nije svetski poznata, ali je autentična, jednostavna i povezana sa prirodom. Bilo da je otkrivate tokom putovanja ili kod kuće, pruža vam jedinstveno kulinarsko iskustvo.
Prijatno! Eller som vi sier på norsk - Vel bekomme!